Bu aralar kendinizde bazı ruhsal ve fiziksel değişimler hissediyor musunuz? Örneğin; gün içerisinde sürekli uyuma isteği, mutsuz ve bitkin hissetme, önceden yapmaktan zevk aldığınız aktivitelere karşı isteksizlik duyma, çok fazla yemek yeme isteği, ortamlardan sıkılma ve tek başına kalmayı tercih etme gibi bazı belirtiler fark ediyor musunuz?

Eğer cevabınız evet ise, merak etmeyin ciddi bir sorununuz yok. Sadece sonbaharın gelişiyle birlikte bazı ruhsal değişimler yaşıyorsunuz!

Mevsimlerin değişmesiyle birlikte, doğa da tüm hızıyla değişime geçiyor. Bazı bitkilerin rengi değişiyor, bazılarının biçimleri farklılaşıyor, bazılarının yapraklar dökülüyor, diğer bir yanda bazı hayvanlar özelliklerine göre yer değiştiriyor, bazı canlılar kabuğuna çekiliyor bazıları ise kabuğundan çıkıyor. Doğadaki canlıların değişimi gibi, mevsim geçişlerinde biz insanların da fizyolojisinde bazı değişimler oluyor.

Neden yaz bitiminde genellikle daha mutsuz hissediyoruz?

1.Gün Işığının Azalması

Yaz aylarının bitip sonbaharın başlaması ile birlikte gün ışığının azalması ve günlerin kısalması, vücudumuzun D vitaminini daha az almaya başlamasına sebep oluyor ve bu da mutluluk hormonumuzu etkiliyor. Dolayısıyla azalan gün ışığı, insanlar üzerinde daha depresif bir duygu durumuna geçişe sebep olabiliyor.

2.Beslenme İhtiyaçları

Vücudumuz, kendini kış aylarına hazırlamak için bedensel ihtiyaçlarla da kendini gösteriyor. Örneğin yağ depolarımız vücudu sıcak tutsun diye iştahımız oldukça artıyor! Hamur işi ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek de kişinin enerji düzeyini olumsuz etkiliyor ve bitkin ve yorgun olmamıza sebep oluyor.

3.Hareketsizlik

Havalar soğuduğu zaman dışarı çıkıp aktif bir eylemde bulunmak da bir o kadar zorlaşıyor. Üşüdüğümüz ya da ıslanmak istemediğimiz için genellikle evde bir film açıp izlemeyi, dışarıda yürüyüş yapmaya tercih edebiliyoruz. Bu hareketsizlik de ruh halimizde olumsuz bazı etkiler yaratabiliyor.

Peki bu geçiş döneminde kendimizi daha iyi hissedebilmek için neler yapabiliriz?

Psikolojik anlamda tüm bu faktörler ruh halimizi biraz olumsuz yönde etkilese de, endişelenmeyin. Bu dönem ortalama 4-6 haftadan fazla sürmeyecektir.

Öncelikle, bol bol su tüketmeli, kendimize zaman ayırmalıyız. Zihnimiz bizi yataktan çıkmamak için ikna etmeye çalışsa da bunun bir kandırmaca olduğunu bilmeliyiz ve kendimizi aktif olmak için mücadele etmek yönünde telkin etmeliyiz.

Temiz hava almalı, fırsat buldukça kısa yürüyüşler yapmalı, doğadaki değişimi zevk alarak gözlemlemeyi denemeliyiz. Toprağın kokusuna, yağmurun kokusuna, yaprakların eşsiz renklerine, kısacası bütün bu doğadaki güzel değişimleri fark etmeye odaklanmalı ve doğayı deneyimlemekten keyif almaya çalışmalıyız.

Eğer sonbahara geçişimizle birlikte kendini hissettiren bu depresif duygu durumunun ve yaşamdan zevk alamama halinin 8 haftadan daha fazla sürdüğünü, bu durumun günlük yaşamınızı etkilemeye başladığını ve iyi hissetmek için uygulanması tavsiye edilen önerileri tek başınıza uygulamak konusunda zorlandığınızı fark ederseniz, lütfen bir uzmandan bu konuda destek istemeyi ihmal etmeyin! Keyifli Sonbaharlar! 😊