Otizm nedir?

Otizm, yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ya da doğuştan gelen bir gelişimsel farklılıktır. Beynin işleyişiyle ve sinir sistemiyle ilgili bazı değişikliklerden kaynaklandığı ön görülmektedir.

Çocuğumun otizmli olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Genellikle aileler çocukları 3 yaşından sonra hala konuşmaya başlamadıysa bu durumu fark etmektedir. Otizmin en belirgin özellikleri ;

  • çocukta göz kontağının olmaması ya da çok az olması,
  • dönen eşyalara aşırı ilgi (çamaşır makinesini saatlerce izleme vb.),
  • sosyal ilişki kurmadan kaçınma, konuşmama ya da söyleneni tekrar etme ( soruya soruyla cevap verme vb.),
  • tekrarlayıcı davranışlar, takıntılar, değişiklik sevmeme gibi durumlardır.

Çocuğuma nasıl yaklaşmalıyım?

Öncelikle otizm tanısı koyulmuş çocuğun aynı zamanda dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olma olasılığı da oldukça yüksektir. Bu sebeple eğer Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu da otizme eşlik ediyorsa bu fark edilmeli ve psikiyatrist doğrultusunda eğer gerekiyorsa ilaç kullanılmalıdır. Otizmli çocuğun eğitimine erken yaşta başlamak çok önemlidir. Otizm tanısı konulan çocuğunuzu hemen bir özel eğitim merkezine başvurarak eğitime başlatmanız gerekir. Evde, özel eğitim kurumunda öğretmenin izlediği yöntemin aynısı uygulanmalı ve tutarlı olunmalıdır. Özel eğitim yöntemi olarak ödül kullanılabilir.. Örneğin; çocuğa bir kavram öğretilirken doğru bir şey söylendiğinde küçük bir parça (doyurucu olmamalı) kraker verebilir.. Krakerin devamı isteneceği için doğru davranış böylece pekiştirilmiş olur..

Eğitimin yanı sıra iletişim de çok önemlidir. Çocuk ile sık sık göz kontağı kurmaya çalışılmalı ve çocuk televizyondan olabildiğince uzak tutulmalıdır Diğer çocuklarla iletişime geçmesi için teşvik edilmeli, diğer çocuklardan uzak tutulmamalı aksine kalabalık ortamlara alıştırılmalıdır. Takıntıların pekiştirilmemesi için değişik oyunlar oynatılmalı çocuğun ilgisi farklı yönlere çekilmelidir. Maalesef çocuğun her istediğini yapmak uzun sürede onun gelişimi için iyi bir şey değildir. Her ağladığında istediği verilirse ağlama davranışı pekişir ve eğitimi gecikir. Bunun yerine iyi bir şey yaptığında ödül olarak istedikleri verilirse çok daha yararlı olur. Aile üyeleri bu konuda bilgilendirilmeli ve herkes aynı tutum içerisinde davranmalıdır.. Eğer aile üyesinden birisi çocuğun her istediğini yapar diğeri yapmazsa bu çocuk için kafa karıştırıcı bir durum olacaktır. Unutulmamalıdır ki çocuğun eğitiminde öğretmen, anne, baba ve çocuk hepsi bir arada uyum içinde olmalıdır.

Çocuğumla nasıl iletişim kurmalıyım?

Otizm tanısı almış çocuklar soyut kavramları kavramakta zorluk çekerler. Örneğin “Şakası yok bu işin, derslerine çalış!” gibi cümleler işe yaramayacaktır. Çocuğunuzla konuşurken net olmalısınız. Mümkünse örnekler göstererek anlatmalı ve ona deneyimleterek öğretmelisiniz. Şarkılar ve eğlenceli oyunlarla ezber ödevlerini yapabilirsiniz. Zaten ezber konusunda bu çocuklar oldukça başarılıdır. Önemli olan, çocuğunuzun hangi alanda yetenekli olduğunu bulmanız ve bu yönde onu gelişime teşvik etmenizdir.