PANİK ATAK NEDİR?
Hemen hemen hepimizin günlük hayatında sıkça kullandığı bir terim haline gelen “panik atak” aslında psikoloji biliminde önemli bir yere sahip bir kavram. Panik bozukluk ise, panik atakların düzenli olarak tekrar etmesi durumu olarak betimlenebilir. Panik atak durumunu hemen hemen herkes mutlaka yaşamı boyunca deneyimlemiştir. Ancak ortada bir panik bozukluk durumunun var olduğunu söylemek için, kişinin kendi hayatını devam ettirirken kısıtlamalara girmiş olmasını, yaşam kalitesini olumsuz yönümde etkilediğini düşünmesini kriter olarak alabiliriz.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu belirtilerin kaç tanesinin yaşandığı, şiddeti ve süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Panik atak, gerçekte kişinin yaşamını tehdit edecek bir durum olmamakla birlikte kalp krizi ile benzer semptomlar gösterebilir. Panik atak geçiren kişi, öyküsü alındığında, çoğu zaman kalp krizi geçirdiğini düşünerek acil servislere ya da sağlık kuruluşlarına gittiği görülmekle birlikte, fizyolojik olarak aslında bir sağlık sorunu bulgusuna rastlanmamaktadır. Ancak, kalp krizi semptomları ile benzerlik gösteren bir durum olduğundan durumun ciddiyetine göre sağlık kurumlarına başvurulmasında bir sakınca yoktur. Bulgular, fizyolojik olarak kanıtlandığı takdirde, panik atak geçiren kişilerin hastaneye gitmesini gerektirecek bir durum esasında bulunmamaktadır.
PANİK ATAK NEDEN OLUR?
Panik atakların ortaya çıkış sebebi çok farklılık gösterebilmekle birlikte, genellikle aşağıdaki maddelerden bazılarını söyleyebiliriz.
PANİK ATAK YAŞAM KALİTESİNİ NASIL ETKİLER?
Panik bozukluk yaşayan kimse, evden çıkmaktan kaçınma , araba kullanma korkusu, sosyal ortamlardan kaçınma, iş hayatında verimsizlik, alkol ve madde kullanımına yatkınlık, intihar düşünceleri gibi sorunlar yaşayabilir. Bu sorunların yaşanmasının sebebi de genel olarak kişinin panik atak esnasında yaşadığı o hissi yaşamaktan korkuyor olması ve panik atak geçirmekten panik olması durumudur.
PEMBE FİLİ DÜŞÜNME TEKNİĞİ
Düşünmek istemediğimiz konuların, deneyimlemek istemediğimiz hislerlerin aksine ve inadına düşüncelerimizi ve zihnimizi aşırı derecede meşgul etmesi durumuna dayanan bu teknik, özetle şöyle anlatılabilir;
“Şimdi gözlerinizi birkaç saniyeliğine kapatın ve, bir şeyler düşünün. Ancak sakın ama sakın Pembe bir fil düşünmeyin!”
Birkaç saniye sonra, zihninizin size nasıl bir geri dönüş yaptığını deneyimlediniz öyle değil mi? O pembe fil aklınızdan çıkmıyor olmalı? İşte, panik atak ta tam bu noktada düşünmemeye çalıştıkça bizi daha çok etkisi altına alan bir durumdur. Peki nasıl kurtulacağız bu ataklardan?
PANİK ATAK TEDAVİSİ